Brandblussers

De Nederlandse norm NEN 4001:2006 geeft algemene voorschriften voor brandveiligheid en projectering van draagbare en verrijdbare blustoestellen.

Brandbeveiliging in zones
Als eerste moet het pand in verschillende zones worden verdeeld, op basis van het gebruik, het brandrisico en de aard van het gebouw. De oppervlakte en de gebruiksfunctie van een zone bepaalt het aantal brandblusapparaten dat minimaal aanwezig moet zijn. Bij een normaal brandrisico is dat 1 brandslanghaspel of een poeder of schuim brandblusser van 6 kg/ltr. per 150 m2. of per 225 m2 een  9/12 kg poeder of 9 ltr. schuimblusser. De loopafstand tot de dichtstbijzijnde brandblusser mag maximaal 20 meter zijn en de brandblussers moeten goed bereikbaar worden geplaatst.

Aanvullende brandbeveiliging
Naast de brandblusapparaten voor de basis beveiliging kunnen aanvullende brandblusapparaten geplaatst worden bij bijzondere situaties. Hiervoor kunt u ook brandblusapparaten met een inhoud kleiner dan 6 kilo of 6 liter, of koolzuursneeuwblussers gebruiken. Dit komt dus boven op de standaard beveiliging.

De plaatsing
Het is van belang dat een brandblusapparaat altijd goed bereikbaar is. De maximale loopafstand is 20 meter en bij aanvullende beveiliging 5 meter. Het brandblusapparaat mag bij een vulling  t/m 4 kilo/3ltr.  maximaal 1,5 mtr. hoog hangen  bij vullingen daarboven moet dit maximaal 1 mtr. zijn. Als een brandblusapparaat buiten word geplaatst moet deze tegen weersinvloeden worden beschermd.

Pictogrammen
Boven uw brandblusapparaten moet een pictogram geplaatst, zodat in geval van calamiteiten het duidelijk is waar welk blusmiddel hangt.

Type brandblusapparaat
Het type brandblusser dat u gebruikt moet overeenkomen met de aard van het brandrisico. Als u dus een zone heeft waar de vaste stof branden het grootste risico vormen dan moet u daar een brandblusser plaatsen geschikt voor de brandklase A, zoals een slanghaspel,poederblusser of sproeischuimblusser . U heeft de keuze uit slanghaspel, poeder, sproeischuim, vet of Co2 brandblussers .
Voor kantoren en huizen word vaak een combinatie van slanghaspels en sproeischuimblusser gebruikt. Poederblussers worden toegepast in ruimten waar het brandgevaar of de vuurbelasting hoog is en waar het poeder geen nadelig effect heeft op de installaties, en op te beveiligen buitenterreinen. De vet blusser wordt geadviseerd bij frituren en grootkeukens. De C02  blusser bij technische ruimtes zoals server ruimtes.